Zonneparken in de gemeente Beek ??!!

Ook Beek zal moeten voldoen aan de voor Nederland geldende ‘klimaatwet’.

Dus, hoe je het ook wendt of keert, voor een deel zal de gemeente Beek uiterlijk in 2050 aan die verplichtingen moeten hebben voldaan. Voor een belangrijk deel kan en moet dat gerealiseerd worden door het aanleggen van zonneparken.

Door een werkgroep van de raad, Raadswerkgroep Energietransitie Beek,  is een notitie opgesteld om dat in beleid vorm te geven. Dat heeft geresulteerd in het “Omgevingsbeleid voor zonneparken in de gemeente Beek”. De gemeenteraad zal deze notitie moeten behandelen.

Binnen de grenzen van de gemeente Beek is in die notitie aangegeven, gebaseerd op objectieve normen, welke delen van de gemeente Beek in elk geval GEEN zonneparken kunnen worden geplaatst. Dat zijn ‘uitsluitingsgebieden’; bv. zoals aangegeven door waterschap, Natura 2000, de goudgroene en zilvergroene natuurzones. Op die manier is in theorie te zien waar in de gemeente zonneparken WEL geplaatst kunnen worden.

Zijn we er dan uit ??

Nee, natuurlijk niet. 


De VVD vindt dat deze overige gebieden d.m.v. een prioriteit moeten worden ingedeeld.

De prioriteit die de VVD geeft zijn de volgende:

1. Allereerst: Uitvoeren van de met algemene stemmen op 9 juli 2020 door de raad unaniem aangenomen motie om zonneparken toe te staan in gebieden west van de  A 2 en in het gebied tussen Neerbeek en Spaubeek langs de A 76.

2. Intensief mee te doen met zonneparken op gebied MAA en het plaatsen van zonnepanelen op daken van gebouwen van MAA.

3. Voortdurend er op aandringen:

a. Zonnepanelen te plaatsen op en rond de infrastructuur van de A 2 en A 76 .

b. Gezien de negatieve grondhouding van Rijkswaterstaat om zonnepanelen te plaatsen in overleg met de andere gemeenten in Zuid-Limburg en de verantwoordelijk gedeputeerde onverkort blijven eisen dat Rijkswaterstaat wel overgaat tot het toestaan van plaatsen van zonnepanelen.

Als dit achter de rug is zijn we weer een paar jaar verder, zo niet ongeveer in 2030. De gemeente Beek heeft dan waarschijnlijk nog niet aan haar verplichtingen voldaan. Maar ook, niet onbelangrijk, is de techniek zo ver gevorderd dat de opbrengst van zonnepanelen sterk is verbeterd.


Wat vindt de VVD dan dat er, zeg maar vanaf 2030, moet worden gedaan ??

De nog overige mogelijke gebieden kunnen ook ingedeeld worden.

Die indeling van die gebieden kun je in categorieën indelen en gebaseerd zijn op inrichten van zonneparken welke zo weinig mogelijk tot overlast en/of belastend zijn voor de inwoners van Beek. Zo moet gaande de jaren vanaf ca 2030 een invulling gerealiseerd worden welke de leefomgeving voor de inwoners van Beek niet negatief aantast.

Een voordeel is dat het in de jaren tot aan ca 2030 kan worden voorbereid, en niet onbelangrijk, met toetsing van de wensen van de inwoners (agrariërs uiteraard inbegrepen) van de gemeente Beek.


Samenvattend:

Dit is de route van de VVD:

1. Eerst de motie, MAA en Rijkswaterstaat

2. Tot 2030 geen zonneparken in de overige gebieden

3. Tot 2030 voorbereiden van een invulling van de overige gebieden

4. Vanaf 2030, als dan nog zonneparken nodig zijn, eerst de voor de inwoners minst belastende gebieden.